İki barajı da kuruyan turizm cenneti Muğla’nın Bodrum ilçesinde halk susuzluktan kırılıyor. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “En kısa çözüm olarak öne çıkan denizden şebeke suyu elde edebilmemiz için bize izin vermemektedir. Devletimizin yetkililerine sesleniyorum. Denizden şebeke suyu elde edebilmemiz için bize yetki vererek sonrasındaki süreçlerde bizi engellemezseniz, finansmanını da temin etmek kaydıyla biz, bu sorunumuzu çözeriz” dedi.
Gözde turizm merkezi Bodrum’da son yıllarda yaşanan kuraklık ve artan su kullanımından kaynaklı olarak barajların seviyesi düştü. Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Geyik ve Mumcular Barajında kuruyunca su iletimi kesildi. Bodrum’da saatler süren su kesintileri yaşanmaya başladı. Vatandaşlar, tankerlerle su temin etmeye çalıştı.
Bodrum’daki susuzlukla ilgili bir video yayınlayarak açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yetkililere seslendi. Bodrum’un susuzluğuyla ilgili geçmişte hiçbir önlem alınmadığına değinen Başkan Aras, “Bu yıl yaz sezonu boyunca yaşadığımız ve 2 barajımızın susuzluktan devre dışı kalması nedeniyle çok daha fazlasını halen yaşamakta olduğumuz su probleminin ana nedeni Meteorolojik afetlerden biri olan kuraklık olmakla birlikte bir diğer önemli neden, yavaş yavaş gelişerek uzun bir dönemi kapsayan bu kuraklık afetine karşı Türkiye’nin turizmdeki en büyük markalarından biri olan Bodrum için, geçmişte hiçbir önlemin alınmamasıdır.
BODRUM’UN SUYU TERMİK SANTRALLERE TAHSİS EDİLDİ
Bu ağır ihmal yetmezmiş gibi, Bodrum’un su sorununu 2040 yılına kadar çözdük denilerek DSİ tarafından döşenen hatalı su borularının neden olduğu büyük su kayıpları ve Bodrum’un içme suyunun, termik santrallere vicdansızca tahsis edilmesi de bugün yaşadığımız susuzluğun diğer önemli nedenleridir.
BİZİ ENGELLEMEZSENİZ, BU SORUNU ÇÖZERİZ
Tamamı Belediyemizin iradesi dışında olan bu nedenler yüzünden yaşadığımız ağır su sorunu ne yazık ki yetkili kurumlar tarafından sessizce seyredilirken aynı kurumlar, videoda izlediğiniz gibi 27 kilometresi karadan, 80 kilometresi denizden olmak üzere toplam 107 kilometrelik bir su nakil hattı ve 529 kilometrelik su dağıtım hattı yatırımı yaparak, Kıbrıs’ın su sorununu çözebilmektedir ama Bodrum’daki kuraklığın bu şekilde devamı öngörüldüğünde en kısa çözüm olarak öne çıkan denizden şebeke suyu elde edebilmemiz için bize izin vermemektedir. Dolayısıyla buradan, Devletimizin yetkililerine sesleniyorum. Denizden şebeke suyu elde edebilmemiz için bize yetki vererek sonrasındaki süreçlerde bizi engellemezseniz, finansmanını da temin etmek kaydıyla biz, bu sorunumuzu çözeriz.
Lütfen bizim bu talebimizi ve tepkimizi, İsrail tarafından Gazze’ye su verilmemesine karşı yerden göğe kadar haklı olan tepkiniz gibi, haklı bir tepki olarak görün. Çünkü Bodrum, yönettiğiniz vatanın bir parçasıdır ve su, hayattır. Fantastik bir lüks değil.